Wat is NatuurlijkSportief?

NatuurlijkSportief is een vernieuwend en uniek beweegconcept waarbij we van sporten weer buitenspelen maken. Sporten was niet eerder zo eenvoudig, vrij en functioneel. Ga mee de natuur in, ontdek wat je al kan en daag jezelf uit met wat je tegenkomt. Sleep een tak, til een steen, loop door het gras, sta op één been. Zo hard, zo vaak, zo zwaar en zo veel als jij wilt. Kijk om je heen en zoek kleine of grote uitdagingen om jezelf te testen, te verbeteren en goed te voelen.

Vergeet alles wat je weet over sport

Protocollen, parameters en prestatiedruk maken plaats voor plezier

Van absolute beginner, tot super fit sportbeest. Elke week, of zomaar een keertje. Je zoekt je eigen uitdaging en wij helpen je daarbij. Geniet van het buiten zijn, de natuur en de vrijheid. NatuurlijkSportief is de meest eenvoudige en vrije buitensport in de natuur, waarbij plezier in bewegen, verbetering en vooruitgang voorop staan. NatuurlijkSportief staat voor de mindset om zonder iets nodig te hebben of mee te nemen de natuur in te gaan en ongeacht weer, locatie of omstandigheden jezelf fysiek uit te dagen op een speelse manier. De uitdaging is om alles wat je in de natuur tegenkomt te gebruiken om al je fysieke eigenschappen, weerstand, zelfvertrouwen en weerbaarheid te verbeteren of vergroten.

Door vrij en intuïtief te bewegen in de natuur en te anticiperen op de steeds wisselende omgeving en omstandigheden scherp je vaardigheden en instincten aan. Beleving, gevoel en inschatting staan centraal bij NatuurlijkSportief. Je bepaalt zelf hoe intensief, hoe vaak, hoe snel en hoe lang je iets doet. Je beweegt met een doel; om ergens te komen, iets te verplaatsen, ergens op, over, of langs te komen. De exacte uitvoering van een beweging bepaal je zelf, zo zoek je zelf de voor jou meest efficiënte manier. Deze manier van leren en verbeteren wordt intrinsiek genoemd. Je verandert op basis van feedback vanuit jezelf, eventueel aangevuld met externe feedback van medesporters of een trainer.

Minimalisme en eenvoud zijn belangrijke eigenschappen van NatuurlijkSportief. Beweging moeilijk en complex maken gaat in tegen onze natuur. Je hoeft een kind niet uit te leggen hoe het moet bukken of tillen. Hoe eenvoudiger een beweging, hoe doeltreffender deze is. Dit principe wordt in alles gehanteerd. Je hebt voor NatuurlijkSportief geen handleiding, instructiekaart of hulpmiddelen nodig. Juist tijdens trainingen is het zinloos om lang stil te staan bij ingewikkelde technieken, spelregels en voorschriften. Bewegen, daar gaat het om. Eenvoudigweg beginnen en verbeteren terwijl je bezig bent.

Verbeteren van de functies van het lichaam, dat is essentieel om gezond, fit en sterk te zijn. Daarom traint NatuurlijkSportief ook functies. Je traint dus bijvoorbeeld om zwaarder te tillen, hoger en makkelijker te klimmen en harder te lopen. Door handelingen en vaardigheden compleet te trainen, verbeteren niet alleen de individuele spieren in kracht, maar verbetert je hele systeem. Van de motorische aansturing vanuit je hersenen, de samenwerking tussen de diverse spiergroepen, tot de kwaliteit van het spier-, bot en peesweefsel. Op deze manier versterk je de totale balans en kwaliteit van je beweegapparaat. Juist de specificiteit in training die nodig is om één vaardigheid perfect te beheersen, beperkt je om alle andere vaardigheden en eigenschappen te ontwikkelen. Door a-specifiek te trainen verbeter je de totale functionaliteit en is je lichaam in staat allround te presteren.

Jong geleerd is oud gedaan

NatuurlijkSportief kan door iedereen worden beoefend. Het is een beweegconcept dat universeel toepasbaar is. Voor het eerst in je leven een steen boven je hoofd tillen of juist uren door de modder rennen, stenen gooien en in bomen klimmen; je zoekt zelf je persoonlijke uitdaging. Je kan zelfstandig of met een Personal Trainer de natuur in gaan en jezelf uitdagen en verbeteren, of inspiratie en motivatie opdoen tijdens groepstrainingen die op meerdere niveaus worden aangeboden op diverse locaties.

NatuurlijkSportief logo

De kikker

Ons logo is een kikker. Dit atletische beestje vind je bijna overal. In bergen, bomen, water, weilanden en modderpoelen. Een kikker springt, zwemt en klimt, net zoals wij graag doen. Een kikker past zich aan op de omstandigheden, net zoals wij graag doen. Ons kikkerlogo is een eenvoudig, maar sterk beeld, dat symbool staat voor onze sport. 

"

Teun van der Klis

Onder laaghangende takken doorkruipen, door de modder baggeren, met stenen smijten, tikkertje spelen, duwen en trekken, in bomen klimmen. Lekker buitenspelen met als fijne bijkomstigheid dat je beter in je vel komt te zitten. Zowel fysiek als mentaal. Dat is NatuurlijkSportief: de organisatie, opgericht in 2012 door Teun van der Klis, die van sporten buitenspelen maakt. Teun runt de toko allang niet meer in zijn eentje. Door de jaren heen plantte hij stekjes door het hele land. Liet deze stekjes uitgroeien tot bomen van Buitenspeelbazen die op hun beurt lokale mensen, jong en oud, uitdagen om lekker buiten te ravotten. Alle seizoenen van het jaar.

Ontdek NatuurlijkSportief

Je bent nooit te oud om buiten te spelen. Laat je inspireren door hoe je naar buiten ging als kind. Onbevangen, op zoek naar uitdagingen, mogelijkheden en kansen. Leren met vallen en opstaan. Je doet dingen die je deed als kind, of waarvan je dacht dat je het nooit zou durven. Regen, wind, warmte of kou, we passen ons aan en genieten ervan. Ontdek onze kijk op sport tijdens de trainingen en evenementen van NatuurlijkSportief.

Word Buitenspeelbaas!

Ook trainer worden? of je eigen locatie starten?

NatuurlijkSportief locaties zijn zelfstandige organisaties of personen die trainingen aanbieden volgens het NatuurlijkSportief concept. De  trainingslocaties werken lokaal en persoonlijk. Zo komt de beleving en het enthousiasme van de trainers optimaal tot uiting.

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen die ons willen versterken. Is dit iets voor jou? Meld je dan aan voor de Buitenspeelbaastraining. We laten je zien hoe wij van sporten weer buitenspelen maken en hoe jij dit kan toepassen in jouw omgeving.